TL varlıklar, faiz indirimi ve stopaj artışına rağmen güçlü seyrini koruyor. Yatırımcılar güvenli limanlara yöneliyor. Borsa İstanbul'da son durum ve yeni fonlar hakkında detaylı analiz sunuluyor. Yatırımcıların risk ve getiri dengesi noktasında TL varlıkları mevcut durumda hâlâ en iyi alternatif olarak görülüyor. Bu durum, TL enstrümanların önümüzdeki dönemde de yatırımcı radarında olmaya devam edeceği anlamına geliyor.
Borsa bu hafta negatif ayrıştı. BIST 100 Endeksi, %2.79’luk kayıpla yatırımcılarına zarar yazdı. Endeks, 9.602 seviyesinden haftayı tamamladı. 200 günlük hareketli ortalama da bu seviyede bulunuyor. Endeksin kalıcı olarak 200 günlük ortalamanın altında seyretmeye başlaması, satış baskısını güçlendirecek. Bu nedenle yakından izlenmesinde fayda var.
Döviz kurları sınırlı hareket ederken, dolar ve euronun haftalık getirisi %0.70’in altında kaldı. Yatırımcıların sabit getirili fon ve altın gibi güvenli limanlara yöneldiği gözlendi. Borsada 9.600 kritik seviyesinin altında kalınması, yatırımcıların endişelerini artırıyor. Yatırımcılar, piyasa algısına ve beklentilere odaklanmaya devam ediyor.
Son bir haftalık yatırım getirilerine bakıldığında, en yüksek kazancı sağlayan yatırım aracı %5.5 getiriyle Kıymetli Madenler Fonları oldu. Bu fonlar, 100 bin TL’lik bir yatırımı bir haftada 105.460 TL’ye çıkardı. Cumhuriyet altını, pozitif getirisi ile güvenli liman olmayı sürdürdü. Yatırımcıların risk iştahı, piyasa koşullarına göre değişiklik gösteriyor.
Yatırım fonlarına ilgi yüksek. Bir haftada 13 yeni fon kuruldu. Bu fonlar, girişim sermayesi, hisse senedi, karma ve değişken fonlar, serbest fonlar ve gayrimenkul yatırım fonları gibi farklı kategorilere dağılıyor. En fazla fon girişim sermayesi alanında kuruldu ve toplamda 7 fon bu alanda yer alıyor.
Borsa İstanbul’da şirketler bilançolarını açıklamaya devam ediyor. Gelen verilere bakıldığında, 2024 yılı kârlılık açısından yatırımcıları pek tatmin etmiyor. Açıklanan 80 şirketin bilanço verilerine göre toplam kâr %27 düşüş gösterirken, hisse fiyatları da yılbaşından bu yana %1.94 geriledi. Borsadaki genel kâr zayıflığı, yatırımcıların borsaya yönelimini sınırlı tutuyor.
Gelen bilançolara göre toplamda şirketlerin net kârı 138 milyar TL eridi. Borsada yatırımcıların yüzünü güldüren bir performans ise görülmedi. Hisse fiyatları ile kârlılık arasındaki bağın zayıflaması, yatırımcıların temel göstergelerden daha çok piyasa algısına ve beklentilere odaklandığını gösteriyor.
Haftanın son işlem günü olan 21 Şubat Cuma günü, ilk 5 kurum bazında 1.9 milyar TL’lik net satış gerçekleştirildi. Yapı Kredi 3.5 milyar TL, Bank Of Amerika’nın (BofA) satışları ise 1.3 milyar TL oldu. Gelen güçlü satışlar neticesinde Endeksin günlük değer kaybı %2.09 oldu. SPK, inceleme başlattı.
Açıklamada, işleyişi bozar nitelikteki işlemlerin tespiti halinde, cezai ve idari yaptırımların uygulanacağı ifade edildi. Olağandışı fiyat hareketlerine neden olan maksatlı ve yanıltıcı haberler de incelemeye alındı. Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107. maddesine göre, piyasada yapay fiyat oluşumuna neden olanlar hakkında üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
Son dönemde fon piyasasına eklenen yeni fonlar, yatırımcılar için farklı fırsatlar sunuyor. Özellikle girişim sermayesi ve teknolojiye yönelik fonların ön plana çıktığı gözleniyor. Hedef Portföy Filiz GSYF, %7.79’luk artış ile öne çıkıyor. Yine girişim sermayesi fonları kategorisinde yer alan İsra Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföyü Birinci GYF, %0.48 getiri ile dikkat çekiyor.
Yeni fonlar, yatırımcıların portföylerini çeşitlendirmelerine olanak tanıyor. Bu durum, piyasa koşullarına göre değişen risk ve getiri dengesi açısından önemli bir avantaj sağlıyor. Yatırımcıların, bu yeni fonlar aracılığıyla farklı alanlarda fırsatlar yakalaması mümkün görünüyor.