2024 yılında Türkiye'de demiryolu ulaşımında önemli bir artış yaşandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 279 milyon yolcunun demiryollarını kullandığını açıkladı. Bu veriler, Türkiye'nin ulaşım altyapısının güçlendiğini ve demiryolu taşımacılığının önemini bir kez daha gözler önüne serdi.
Bakan Uraloğlu, TCDD Taşımacılık tarafından açıklanan 2024 yılı yolcu verilerini değerlendirdi. Yüksek hızlı, anahat ve bölgesel trenler ile kent içi raylı sistem projelerinden 279 milyon 426 bin 382 vatandaşın yararlandığını belirtti. Bu rakam, demiryolu ulaşımına olan ilginin arttığını gösteriyor.
2024 yılında YHT’ler ile seyahat eden yolcu sayısının 12 milyon 463 bin 297’ye ulaştığını kaydeden Uraloğlu, “Bu yıl bölgesel ve anahat trenlerimizi ise toplam 10 milyon 721 bin 613 yolcu kullandı.” ifadelerini kullandı. Kentiçi raylı sistemlerin büyükşehirlerde yaşanan trafik sıkışıklığını azaltmada önemli bir çözüm sunduğunu vurguladı.
Bir yılda 256 milyon 241 bin 472 vatandaşın raylı sistem hatlarından faydalandığını bildiren Uraloğlu, bu durumun şehir içi ulaşımda sağlanan kolaylıkları ortaya koyduğunu belirtti. Demiryolu taşımacılığı, şehirlerin ulaşım sorunlarına karşı etkili bir alternatif sunmaktadır.
İstanbul’da, TCDD Taşımacılık tarafından işletilen başta Marmaray olmak üzere Sirkeci-Kazlıçeşme, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı-Arnavutköy metro hatlarında taşınan yolcu sayısına ilişkin bilgi veren Bakan Uraloğlu, “İstanbul’un iki yakasını demiryolu ile birbirine bağlayan asrın projesi Marmaray, Gebze-Halkalı arasında, yılın tamamında 218 milyon 886 bin 16 vatandaşımıza hizmet verdi.” dedi.
Sirkeci-Kazlıçeşme Hattı’nı 3 milyon 159 bin 496, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı-Arnavutköy Hattı’nı da 9 milyon 659 bin 688 vatandaşımız kullandı. Halkalı-Bahçeşehir Hattı ile beraber İstanbul’daki hatlarımızı 231 milyon 808 bin 773 kişi kullandı. Bu rakamlar, İstanbul'daki demiryolu projelerinin başarısını göstermektedir.
Bakan Uraloğlu, Ankara’da ise şehrin merkezinden geçen Başkentray’ın yolcu verilerini de değerlendirdi. “YHT ile entegre olarak hizmet veren Sincan-Kayaş hattımızda yolcu sayısı da sürekli artıyor. Başkentray ile yıl boyunca 24 milyon 432 bin 699 yolcuya hizmet verdik.” açıklamasında bulundu.
Başkentray, Ankara'nın ulaşımında önemli bir rol oynamaktadır. Bu hat, şehir içi ulaşımda sağladığı kolaylıklarla dikkat çekmektedir. Yolcu sayısındaki artış, demiryolu taşımacılığının tercih edildiğini göstermektedir.
Yüksek Hızlı Trenlerle, Türkiye’ye ulaşımda çağ atlattıklarını ifade eden Bakan Uraloğlu, her yolcuyu memnun bir şekilde ulaştırma hedefiyle TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğü tarafından her yıl düzenli olarak müşteri memnuniyeti araştırması yapıldığını belirtti. Müşteri memnuniyetinin yüksek olması, demiryolu taşımacılığının kalitesini göstermektedir.
Bakan Uraloğlu, 2024 yılı memnuniyet araştırmasını değerlendirerek “Müşteri memnuniyetimiz 4,09/5 gibi yüksek bir skora ulaştı.” dedi. YHT’lerle seyahat eden yolcularımızın yüzde 88,2’si YHT’lerden memnun olduğunu ifade etti. Bu durum, demiryolu taşımacılığının geleceği için umut vericidir.
Bakan Uraloğlu, 2013 yılında yürürlüğe giren “Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkındaki Kanun” kapsamında 1 Ocak 2017 tarihinde faaliyetlerine başlayan TCDD Taşımacılık’ın 8. yılını kutladığını belirtti. TCDD Taşımacılık, kurulduğu günden bu yana ülkemizin demiryolu taşımacılığında önemli bir ivme kazandırmıştır.
Bugün, 8 yılın ardından, demiryolu taşımacılığındaki rekabeti artırarak, sektördeki modernizasyon sürecini hızlandırmıştır. Türkiye'nin taşımacılık altyapısının güçlenmesine büyük katkılar sağlamış olan TCDD Taşımacılık, gelecekte de Türkiye'nin ulaşım hedeflerine ulaşmasında kritik bir rol oynamaya devam edecektir.