Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2025 yılı bütçe görüşmelerinde Türkiye'nin ulaşım projelerini açıkladı. 48 saatte hızlı trenle Türkiye turu yapılabileceği müjdesi verildi. Bakan Uraloğlu, 2024 yılında 4 sektörde 118 milyar lira yatırım bedeli olan 51 projeyi tamamladıklarını belirtti. 2028 yılına kadar 3 bin 92 kilometre hızlı tren hattının tamamlanacağı ifade edildi.
TBMM Genel Kurulu’nda, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi görüşüldü. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde son 22 yılda ulaştırma ve haberleşme alanında önemli projeleri hayata geçirdiklerini ifade etti.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin ulaşım ve iletişim ağını geliştirmeye devam ettiklerini kaydederek, "Ülke satında 2 bin 3 şantiyede görev alan arkadaşlarımız ile birlikte toplam 223 bin çalışanımızla, karayolu, demiryolu, havayolu, denizyolu ve haberleşme projelerimizle ülkemizin ulaşım ve iletişim ağını her geçen gün geliştiriyoruz." dedi. Bu projelerle yük ve yolcu taşımacılığında daha hızlı, daha güvenli ve çevreye duyarlı bir dönem başlatıldığı belirtildi.
Uraloğlu, Türkiye Yüzyılı vizyonuyla insan ve çevre odaklı, akıllı ve güvenli entegre ulaştırma sistemleri ile dünyada öncü olmayı hedeflediklerini ifade etti. "Ulaştırmada küresel değişimleri de dikkate alarak gerçekleştirdiğimiz projelerle insanımızın yaşam kalitesini yükseltiyoruz," dedi.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin jeopolitik konumunun lojistik ve ulaşım açısından önemine vurgu yaptı. "Ülkemiz; sadece 4 saatlik uçuş süresiyle yaklaşık 1,5 milyar insanın yaşadığı ve toplam 51,2 trilyon dolar Gayri Safi Milli Hasıla’ya sahip 67 ülkenin merkezinde bulunmaktadır," dedi. Bu avantajlardan yararlanarak ulaşım ve iletişim stratejilerinin oluşturulduğu belirtildi.
Çin, Doğu Asya ve Hindistan’dan gelen yükleri Avrupa’ya taşıyacak Kalkınma Yolu projesinin demiryolu geçişinin 2 bin 94 kilometre olacağı ifade edildi. Uraloğlu, Zengezur koridorunun hayata geçirilmesiyle Azerbaycan ve Türk Cumhuriyetlerine doğrudan bağlantı sağlanacağını belirtti.
Uraloğlu, AK Parti Hükümetleri döneminde Bakanlık yatırımlarının toplam değerinin 281 milyar dolar olduğunu belirtti. 2024 yılında 4 sektörde 28 ilde toplam yatırım bedeli 118 milyar lira olan 51 projeyi tamamlayarak halkın hizmetine sunduklarını açıkladı.
Demiryolu çalışmalarına ilişkin bilgi veren Uraloğlu, mevcut demiryolu ağının 10 bin 948 kilometreden 13 bin 919 kilometreye çıkarılacağını belirtti. Hızlı tren hatlarının 2 bin 251 kilometreye ulaştığı ve 2028 yılına kadar demiryolu hat uzunluğunun 17 bin 287 kilometreye çıkarılmasının hedeflendiği ifade edildi.
Bakan Uraloğlu, 2028 yılına kadar mevcutta devam eden 3 bin 92 kilometre uzunluğundaki hızlı tren hatlarının tamamlanacağını ifade etti. Bu hatlar arasında Ankara-İzmir, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep gibi önemli güzergahlar yer alıyor.
Uraloğlu, Türkiye’nin dört bir tarafına ulaşacak şekilde hızlı tren projelerinin yaygınlaştırıldığını belirtti. "48 saatte, sadece 48 saatte rüya gibi bir yolculukla bütün Türkiye'yi trenle gezeceğiz," dedi.
Bakan Uraloğlu, karayolları yatırımları hakkında bilgi vererek, otoyol ağının 3 bin 796 kilometreye, bölünmüş yol ağının 29 bin 701 kilometreye çıkarıldığını açıkladı. Ayrıca, bitümlü sıcak karışımlı yol ağının 31 bin 669 kilometreye ulaştığı belirtildi.
2024 yılında birçok önemli karayolu projesinin tamamlanacağı ifade edildi. Uraloğlu, "Bolu Güney Çevre Yolu’nu, Bursa-Bilecik Devlet Yolu’nu, Yahyalı-Develi İl Yolu’nu tamamlayarak halkın hizmetine sunacağız," dedi.
Bakan Uraloğlu, yapılan yatırımlarla vatandaşların ulaşım taleplerinin karşılandığını belirtti. "Trafik araç sayıları ve seyir sayıları katbekat artmasına rağmen ölüm sayısını yüz milyon kişi başına yüzde 80 azalttık," dedi. Akıllı ulaşım sistemlerinin tesis edilmesi için çalışmaların sürdüğü ifade edildi.
Uraloğlu, deprem konutları ve hastane yollarının 2025 yılına kadar tamamlanacağını belirtti. "Edirne-Kırklareli Bölünmüş Yolu’nu, Hatay Havalimanı Yolunu, Bursa - Orhaneli İl Yolu projelerini tamamlayarak milletimizin hizmetine sunacağız," dedi.
2028 yılına kadar bölünmüş yol ağının 31 bin 250 kilometreye çıkarılması hedefleniyor. Uraloğlu, "Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu ve Antalya-Alanya Otoyolu yapım çalışmalarına başladık," dedi. Bu projelerle Türkiye’nin ulaşım altyapısının güçlendirilmesi amaçlanıyor.
Havayolu terminal kapasitesinin 347 milyona çıkarıldığı, aktif havalimanı sayısının 58’e yükseltildiği belirtildi. Uraloğlu, "2024 yılı sonunda toplam havayolu yolcu sayısının 231 milyonu aşmasını bekliyoruz," dedi.
Bakan Uraloğlu, sosyal medya ve internet dünyasında yaşanan olumsuzluklara dikkat çekti. "Bu noktada, 16 yaş altındaki çocuklarımızı sosyal medya ve online oyunların zararlarından korumak için yasal düzenlemeler yapma ihtiyacı artık zorunlu hale gelmiştir," dedi.
Uraloğlu, "Yüce Meclisimizden gerekli yasal düzenlemeleri yapmasını bekliyoruz. Hep birlikte hareket ederek bu tehlikeyle başa çıkabiliriz," şeklinde konuştu. Türkiye’nin jeostratejik konumunu en iyi şekilde değerlendirerek uluslararası alanda güçlü bir konuma ulaşmayı hedefliyor.