Demiryolu Taşımacılığında Yenilenebilir Enerji Hedefi: %35

Blog Image
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demiryolu taşımacılığının enerji ihtiyacının %35'ini yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedeflediklerini açıkladı. Ayrıca, e-permit projesi ve yeşil denizcilik projeleri hakkında bilgiler verdi.

Demiryolu Taşımacılığında Yenilenebilir Enerji Hedefi: %35

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demiryolu taşımacılığının enerji ihtiyacının %35'ini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayacaklarını açıkladı. Ayrıca, karayolu taşımacılığında e-permit projesinin başlatıldığını ve denizcilik sektöründe sera gazı salınımlarının azaltılması için projeler yürütüldüğünü belirtti.

Bakan Uraloğlu, COP29 İklim Değişikliği Konferansı Sürdürülebilir ve Dijital Orta Koridor ve Ötesi Bakanlar Toplantısı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Ulaştırma sektörünün, insanların günlük yaşamlarını kolaylaştıran ve ekonomik faaliyetleri destekleyen hayati bir alan olduğunu vurguladı. Son yıllardaki teknolojik gelişmelerin, ulaşım faaliyetlerinin karbon ayak izini artırdığını ifade etti.

Yenilenebilir Enerji Hedefleri

Uraloğlu, 2053 yılına kadar demiryolu taşımacılığının toplam enerji ihtiyacının %35'ini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı hedeflediklerini belirtti. Bu hedefe ulaşmak için mevcut hatların elektrifikasyonu ve sinyalizasyonu gibi projeler yürütülmektedir. Ayrıca, milli elektrikli trenin üretimi devam etmektedir.

Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı çerçevesinde, etkin bir ulaşım sisteminin oluşturulması için çalışmalara hız verildiği ifade edildi. Bakan, “Ülkemizi bölünmüş yollarla donatarak trafik sıkışıklığını önemli ölçüde azaltıyoruz.” dedi. Bu sayede sera gazı emisyonlarının artışının önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

E-Permit Projesi ve Dijitalleşme

Bakan Uraloğlu, e-permit projesinin uluslararası karayolu taşımacılığında sınır geçişlerini hızlandırmak amacıyla başlatıldığını açıkladı. Yeşil Dijital Eylem Sonuç Bildirgesi ile iklim dostu dijitalleşmenin teşvik edilmesi amaçlanmaktadır. Dijitalleşme ile emisyonların takibi ve taşımacılığın dijital platformlara taşınması hedeflenmektedir.

Bu bağlamda, bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe iklim dostu uygulamaların hızlandırılması için çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Uraloğlu, bu alandaki projelerin sürdürülebilir ulaştırma politikalarına katkı sağlayacağını belirtti.

Denizcilik Sektöründe Yeşil Projeler

Denizcilik sektöründe sera gazı salınımlarının azaltılması ve yeşil denizciliğin desteklenmesi amacıyla yeni projeler başlatıldığı ifade edildi. Uraloğlu, düşük emisyonlu gemilerin inşası ve liman tesislerinde yenilenebilir enerji sistemlerinin kurulması gibi konularda destek sağlanacağını belirtti.

Tekirdağ'daki Yüksek Gerilim ile Gemi Elektrik Besleme Tesisi'nin devreye alındığı ve bu sistemin emisyonları sıfırlama potansiyeline sahip olduğu vurgulandı. Uraloğlu, özel sektörün bu alandaki katkısının önemine dikkat çekti.

Küresel Taşımacılık Politikaları

Uraloğlu, Türkiye'nin yük taşımacılığı politikalarını küresel bir perspektifle şekillendirdiğini belirtti. Asya ile Avrupa kıtalarını bağlayan projelerin hayata geçirildiği ifade edildi. Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerindeki demir yolu projesi ile uluslararası yük taşımacılığına önemli katkılar sağlanacağı belirtildi.

Türkiye’nin Orta Koridor ve Kuzey-Güney aksında yer alan Kalkınma Yolu Projeleri ile kıtalararası ulaştırma koridorlarının sağlıklı işlemesine katkı sağlanacağı ifade edildi. Uraloğlu, bu projelerin Türkiye’nin stratejik konumunu güçlendireceğini vurguladı.