Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 'Yüreğimde Filistin' konulu anma pullarının tanıtımında, Gazze'deki soykırıma dikkat çekti. Bu pullar, Filistin halkına destek amacı taşıyor. Bakan Uraloğlu, PTT’nin savaş muhabiri Coşkun Aral’ın çektiği fotoğrafları kullanarak hazırladığı anma pullarının, Gazze’de yaşanan soykırıma dikkat çekmek için önemli bir adım olduğunu belirtti. Yarın itibariyle 105 bin tirajlı 1 anma pulu ve 5’er bin tirajlı 3 adet seri numaralı anma pulu, 7 bin 500 adet ilkgün zarfı ve 5 bin pul portföyü tedavüle sunulacak.
Uraloğlu, “Filistin’de yaşanan bu soykırımı asla unutmayacağız, unutturmayacağız” diyerek, Filistin’i yüreklerinde taşıyacaklarını ifade etti. Anma pullarının, Filistin halkına destek vermek ve kamu farkındalığını artırmak amacıyla hazırlandığını vurguladı.
Bakan Uraloğlu, Gazze’deki soykırımı şiddet ve nefretle kınadı. “İsrail’in 1967 yılından beri sistematik olarak Filistinlilere karşı şiddeti, 7 Ekim 2023 tarihinden itibaren tam anlamıyla bir soykırıma dönüşmüştür” dedi. Gazze’deki insanlık dışı saldırıların, çoğu bebek ve çocuk olan binlerce masum sivili hedef aldığını belirtti.
Uraloğlu, “Haksız bir kuşatmayla adeta açık hava hapishanesine dönüştürülen Gazze'deki mazlum Filistin halkına yapılan zulüm yürekleri dağlamaktadır” ifadelerini kullandı. Bu bağlamda, masum bebeklerin katledilmesini hiçbir ideolojinin meşru göremeyeceğini vurguladı.
Uraloğlu, Filistin’in tüm İslam Âlemi nazarında büyük bir manevi değeri olduğunu belirtti. “Filistin’in özgürlüğü bizim için bir dava niteliğinde” dedi. Türkiye’nin bu haklı davanın uluslararası hukuk ve insan haklarına uygun şekilde sonuçlandırılması için azami çaba gösterdiğini ifade etti.
Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu zulme karşı açıkça hayır diyebilen tek dünya lideri olduğunu belirtti. Türkiye’nin, başta Filistin olmak üzere tüm Ortadoğu’da kalıcı barışın tesisi için katkı sağlamaya devam edeceğini vurguladı.
Uraloğlu, PTT’nin duayen savaş muhabiri Coşkun Aral’ın çektiği fotoğrafları kullanarak hazırladığı anma pullarının, Gazze’de yapılan soykırıma dikkat çekmek için önemli bir araç olduğunu ifade etti. “Bu eşsiz fotoğraflarla harmanlanan pullarımız, Filistinliler için beslediğimiz kardeşlik duygularını iliklerimize kadar hissettirecektir” dedi.
2013 yılında basılan Türkiye Filistin ortak pulunun, iki ülke halkları arasındaki kardeşliği ölümsüzleştirdiğini belirtti. Yarın itibariyle sunulacak anma pullarının, Filistin’de yaşanan soykırımı unutturmamak adına önemli bir adım olduğunu vurguladı.
Uraloğlu, PTT Pul Müzesi’nin eşsiz bir kültür merkezi olduğunu belirtti. Müzede, Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti pullarının sergilendiğini ifade etti. “Osmanlı Devleti’nin son yılları ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarını da içine alan paha biçilmez koleksiyonlardan oluşan bir kültür mirasına ev sahipliği yapmaktadır” dedi.
Uraloğlu, pulların, basıldıkları dönemin sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel öğelerinden izler taşıdığını belirtti. “Pul bayrak gibidir” diyerek, pulların bağımsızlık ve egemenlik sembolü olduğunu vurguladı.
Uraloğlu, PTT Pul Müzesi’ni açıldığı günden bugüne 531 bin 901 kişinin ziyaret ettiğini aktardı. “Sadece 2024 yılında ise şu ana kadar 90 bin 604 kişi ziyaret etti” dedi. Ziyaretlerin ücretsiz olduğunu hatırlatarak, tüm vatandaşları müzeyi ziyaret etmeye davet etti.
Uraloğlu, “Tarihe Tanıklık Eden Koleksiyonlar” sloganıyla müzenin ziyaretçilerine açık olduğunu belirtti. Müzede, 1863 yılında tedavüle sunulan ilk puldan günümüze kadar basılan tüm pullara yer verildiğini ifade etti.