Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Gaziray’da kullanılacak ilk Milli Banliyö Tren Setinin teslim törenine katıldı ve ilk test sürüşünü gerçekleştirdi. Bakan Uraloğlu, bu projeyle birlikte yerli üretimle güçlü bir ulaşım altyapısı oluşturulduğunu vurguladı. Gaziray projesi, Gaziantep’in ulaşım ve haberleşme altyapısına yaklaşık 124 milyar lira yatırım yapılmasını sağladı.
Bakan Uraloğlu, “Milli banliyö trenlerimizi kendimiz üreterek tarihe damga vuran bir süreç yaşıyoruz.” diyerek, 32 vagondan oluşan 8 adet banliyö tren seti üretildiğini belirtti. Her bir setin toplamda bin yolcu taşıma kapasitesine sahip olduğunu ifade etti.
Gaziray projesi kapsamında 25,5 kilometre güzergahta 4 hatlı elektrikli ve sinyalli demiryolu hattı inşa edildi. Uraloğlu, “Bu proje kapsamında toplamda 112 kilometre yeni demiryolu hat yapımı gerçekleştirdik.” dedi. Bu gelişmeler, Türkiye'nin yerli raylı sistem teknolojisinde önemli bir kilometre taşı olarak değerlendiriliyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, şehir içi toplu taşımada modern, güvenli ve konforlu bir ulaşım imkânı sunulduğunu belirtti. “Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde yerli ve milli ürünlerle bezenen 23 yıl, milletimizin kendi gücüyle yükselişinin simgesi oldu.” dedi.
Proje kapsamında tasarımı ve donanımı ile şehrin kültürel dokusunu yansıtan araçlar üretildi. Uraloğlu, “Şehrimizin coğrafi işareti olarak tescillenen Antep baklavasından ilham alarak renklendirdiğimiz 32 vagondan oluşan 8 adet banliyö tren seti üretiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bakan Uraloğlu, her bir tren setinin işletme hızının saatte 90 kilometre olduğunu ve araç gövdelerinin alüminyum olarak dizayn edildiğini belirtti. Her bir set, 206’sı oturan yolcu olmak üzere toplam 1000 yolcu taşıma kapasitesine sahiptir.
Ayrıca, araç içinde 2 adet tekerlekli sandalye için ayrılmış bölüm bulunmaktadır. Her araçta 4 tane iç, 4 adet dış güvenlik kamerası ve ses sistemi gibi elektrik ve elektronik kontrollü ekipmanlar yer alıyor.
Bakan Uraloğlu, Gaziantep’e ilki haziran ayında, diğer 3 seti ağustos ayında ve son 3 seti de ekim ayında olmak üzere 28 vagondan oluşan 7 tren seti daha teslim edilmesinin planlandığını açıkladı. Son 23 yılda Gaziantep’in ulaşım ve haberleşme altyapısına yaklaşık 124 milyar lira yatırım gerçekleştirildi.
Uraloğlu, “Gaziantep’in tüm demiryolu altyapısını da yeniledik ve modernize ettik.” diyerek, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Projesi’nin yapımına hızla devam edildiğini belirtti. Proje tamamlandığında, seyahat sürelerinin önemli ölçüde kısalması hedefleniyor.
Gaziantep Havalimanına yıllık 6 milyon yolcu kapasiteli yeni iç ve dış hatlar terminal binası inşa edildi. Uraloğlu, 2002 yılında 223 bin olan yolcu trafiğinin 2024 yılında 3 milyon yolcuya yaklaşacağını belirtti.
Havalimanından haftalık 149 uçuş operasyonu gerçekleştirildiği ifade edildi. Uraloğlu, “Atalarımızın “insanı yaşat ki devlet yaşasın” anlayışıyla, durmadan yorulmadan vatanımıza, milletimize hizmet etmeye devam edeceğiz.” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.