İstanbul Havalimanı'nda Tarihi An: Eş Zamanlı Üç Uçak Havalandı

Blog Image
İstanbul Havalimanı, eş zamanlı üç bağımsız pist operasyonları ile Avrupa'da bir ilke imza attı. Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, bu tarihi anı kutladı ve Türkiye'nin havacılıkta küresel bir güç haline geldiğini vurguladı.

İstanbul Havalimanı'nda Tarihi An: Eş Zamanlı Üç Uçak Havalandı

İstanbul Havalimanı, eş zamanlı üç bağımsız pist operasyonları ile Avrupa'da bir ilke imza attı. Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, bu tarihi anı kutladı ve Türkiye'nin havacılıkta küresel bir güç haline geldiğini vurguladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, kontrol kulesinde üç uçağın aynı anda kalkış talimatını vererek bu önemli operasyonu başlattı. İstanbul-Amsterdam ve İstanbul-Kayseri seferlerini gerçekleştirecek yolcu uçakları ile İstanbul-Almatı seferini gerçekleştirecek kargo uçağı, aynı anda havalandı.

Havalimanı Operasyonel Kapasite ve Teknik Yeterlilik Açısından Yükseldi

Bakan Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nın operasyonel kapasite ve teknik yeterlilik açısından küresel havacılığın en üst ligine yükseldiğini belirtti. Uygulamanın ABD’nin ardından hayata geçirilen tek uygulama olduğunu ifade eden Uraloğlu, bu gelişmenin hava trafik akışını hızlandıracağını ve yolculara daha hızlı hizmet sunulacağını vurguladı. “Hava trafik akışı hızlanacak, havalimanımızın dinamik kapasitesi artacak ve yolcularımıza daha hızlı bir hizmet sunulacak” dedi.

Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nın dünya havacılık sahnesinde yeni bir çağı aralayacağını belirtti. Eş zamanlı üçlü bağımsız pist operasyonları, Türkiye’nin havacılıkta küresel bir güç haline gelmesini sağlayacak önemli bir adım olarak değerlendirildi. Bu sistem, aynı anda üç uçağın birbirinden bağımsız pistlere iniş veya kalkış yapabilmesini sağlıyor.

Türkiye’nin Eşsiz Coğrafi Konumu

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının kesişim noktasında bulunduğunu ve 1,5 milyar insanın yaşadığı 67 ülkeye erişim sağladığını belirtti. Avantajlı coğrafi konumun, Türkiye’yi havacılıkta dünyanın önde gelen transit merkezlerinden biri yapmaya son derece müsait olduğunu ifade etti. “Bu noktada ülkemiz, havacılıkta küresel liderliğini bir kez daha tüm dünyaya gösterecek” dedi.

Uçakların, toplumlar arasında görünmez köprüler kurduğunu ve ekonomik kalkınmayı ateşleyen bir güç haline geldiğini söyleyen Uraloğlu, havalimanlarının çağdaş dünyanın kalbi gibi işlediğini belirtti. “Modern toplumlar, yaşamlarını hız ve bağlantı üzerine inşa ederken, havayolu ulaşımı bu talebi karşılayan en etkileyici araçlardan biri olarak öne çıkıyor” diye konuştu.

Havacılıkta Hızlı Bir Büyüme Dönemi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak 2002’den beri sürdürülen sivil havacılık politikalarıyla sektörü özel işletmelere açarak rekabeti teşvik ettiklerini belirten Uraloğlu, “İç hatlarda serbestleşmeyi hayata geçirerek, bu alandaki rekabetin fitilini ateşlememiz sektörümüz için milat oldu” dedi. 2002’den bu yana aktif havalimanı sayısının 26’dan 58’e çıktığını vurguladı.

Uraloğlu, “Dünyada ulaşamadığımız hiçbir nokta kalmayacak” hedefiyle Türkiye’yi dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerinden birine dönüştürdüklerini söyledi. Hava Ulaştırma Anlaşması yaptıkları ülke sayısının 81’den 175’e ulaştığını belirtti. Dış hatlarda 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştiriliyorken, 132 ülkede 352 noktaya yükseltildi.

İstanbul Havalimanı’nın Küresel Rolü

İstanbul Havalimanı, Türkiye’nin küresel havacılıktaki vitrini haline geldi. 90 milyonluk yıllık yolcu kapasitesiyle Türkiye’yi küresel havacılığın zirvesine taşıdı. Uraloğlu, “Açıldıktan sonraki ilk senesi olan 2019 yılında 52 milyon üzerinde yolcu ağırlayan havalimanımız; 2023’te ise 76 milyon üstünde yolcuya hizmet verdi” dedi.

Uraloğlu, Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi tarafından yayınlanan 2024 yılı raporunda İstanbul Havalimanı’nın 80,1 milyon yolcu ağırlayarak kendi kategorisinde Avrupa’da 2. dünya genelinde ise 7. sırada yer aldığını belirtti. Kargo taşımacılığında ise 2024 yılında 1,97 milyon ton yük taşıyarak Avrupa’nın en büyük kargo havalimanı Frankfurt’u geride bırakmayı hedeflediklerini ifade etti.

Gelecek Hedefleri ve Eğitim Süreçleri

Bakan Uraloğlu, 2024 yılında iç ve dış hatlarda seyahat eden yolcu sayısının 230 milyonun üzerine çıkacağını belirtti. “Bu yılki hedefimiz de yaklaşık 240 milyon yolcu üzerine çıkarmaktır” dedi. Ayrıca, 500 Hava Trafik Kontrolörüne toplamda yaklaşık 4 bin 500 saatlik eğitim verildiğini de sözlerine ekledi.

Uraloğlu, “İstanbul Havalimanı’nda aynı anda 3 uçağın iniş ve kalkış yapmasıyla daha verimli ve dinamik kapasite yönetimi ile olası gecikmeleri minimuma indireceğiz” açıklamasında bulundu. Bu süreç, Türkiye’nin havacılıkta küresel bir güç haline gelmesinde önemli bir adım olarak değerlendirildi.