Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye'nin ekonomik ve jeopolitik statüsünü güçlendireceklerini ifade etti. Ulaşım altyapısına yapılan yatırımların önemi vurgulandı. Uraloğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Ocak 2025 Dış Ticaret Rakamları Basın Açıklaması programında konuştu. Ekonomik büyümenin birincil şartının güçlü bir ulaşım altyapısı olduğunu belirtti.
Uraloğlu, “Ulaşım olmadan ticaret olmaz. Ülkemizin ulaşım ve haberleşme altyapısına yaklaşık 282 milyar dolar yatırım gerçekleştirdik.” dedi. Bu yatırımlar, Türkiye’nin uluslararası ticaret açısından önemli bir koridor olmasını sağladı. Ayrıca, İstanbul-İzmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü gibi mega projelerle ulaşım altyapısının güçlendiği belirtildi.
Ulaşım altyapısının gelişmesi, sanayi ve ekonomik büyüme için kritik bir öneme sahiptir. Uraloğlu, “Bir bölgeye ne kadar güvenli ve hızlı ulaşabilirseniz o bölgede o kadar sanayi gelişir, ülke kalkınır.” ifadelerini kullandı. Bu bağlamda, Trabzon’a yapılan 153 milyar liralık yatırım da dikkat çekti.
Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye’nin ekonomik ve jeopolitik statüsünü güçlendirmek amaçlanıyor. Uraloğlu, “Kalkınma Yolu kapsamında ülkemizden geçen 2 bin 92 kilometre demiryolu bağlantısı için 727 kilometre yeni hat, bin 923 kilometre karayolu koridoru içinse 331 kilometre yeni otoyol yatırımı planladık.” şeklinde konuştu.
Bu projeyle, Türkiye’nin uluslararası ticaretteki rolü daha da artacak. Uraloğlu, “Yeni İpek Yolu olarak nitelendirdiğimiz Kalkınma Yolu Projesi ile ülkemizin ekonomik ve jeopolitik statüsünü daha da güçlendireceğiz.” dedi. Bu projelerin hayata geçirilmesi, Türkiye’nin küresel ekonomik arenada daha güçlü bir konum elde etmesine katkı sağlayacak.
Uraloğlu, Türkiye’nin yıllık ortalama yüzde 5,4 büyüme performansının dünya ortalamasının üstünde olduğunu belirtti. “2002 yılında kişi başına düşen milli gelirimiz yaklaşık 3 bin 500 dolar iken 2024 yılında 15 bin doları aştı.” dedi. Bu büyüme, Türkiye’nin ekonomik gücünü artırmaktadır.
Uraloğlu, Trabzon’un 2024 yılında 1,3 milyar dolar ihracat yaparak en çok ihracat yapan 19. il olduğunu vurguladı. “Trabzon her zaman ülkemizin kalkınma sürecinin tüm aşamalarında kendine önemli bir rol edinmiştir.” ifadelerini kullandı. Bu başarı, Türkiye’nin ekonomik büyümesine önemli katkılar sağlamaktadır.
Uraloğlu, Trabzon’un ulaşım ve iletişim altyapısına yapılan yatırımların önemine dikkat çekti. “Artık en kuzeyden en güneye, en doğudan en batıya ulaşılabilir, erişilebilir bir Türkiye var.” dedi. Bu durum, Türkiye’nin ekonomik büyümesine olumlu katkılar sağlamaktadır.
Trabzon’da gerçekleştirilen ulaşım projeleri, bölgenin ekonomik kalkınmasına destek olmaktadır. “Karadeniz Sahil Yolu ile Sarp Sınır Kapısı’na kadar bölünmüş yollarla bağladık.” diyen Uraloğlu, Trabzon’un ulaşım altyapısının güçlendiğini ifade etti.
Uraloğlu, Türkiye’nin gelecekteki hedeflerinin büyük olduğunu belirtti. “2053'te dünyada ilk 10 ekonomi, satın alma gücü paritesine göre ise dünyada ilk 5 ekonomi arasında yer almasını hedefliyoruz.” dedi. Bu hedefler, Türkiye’nin ekonomik büyüme stratejisini desteklemektedir.
Ulaşım ve altyapı yatırımları, Türkiye’nin ekonomik büyümesine katkı sağlamaya devam edecektir. Uraloğlu, “İhracat kültürümüz giderek genişlemekte, ihracat tabana ve yurdun her bir sathına yayılmaktadır.” şeklinde konuştu. Bu durum, Türkiye’nin uluslararası ticaretteki konumunu güçlendirecektir.