Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin yüksek hızlı tren (YHT) hizmetlerinin 16 yılda 97 milyon yolcu taşıdığını ve 95 milyon kilometre yol kat ettiğini açıkladı. YHT'ler, toplam 20 şehre hizmet vererek ülke nüfusunun yüzde 51'ine ulaşmaktadır. Bu başarı, Türkiye'nin ulaşım altyapısındaki önemli bir gelişmeyi temsil etmektedir.
Bakan Uraloğlu, 13 Mart 2009’da Ankara-Eskişehir arasında Türkiye’nin ilk yüksek hızlı tren hattını hizmete aldıklarını belirtti. “Ülkemizi Avrupa’da 6’ıncı, Dünya’da ise 8. yüksek hızlı tren işletmecisi yaptık.” ifadeleriyle YHT ağının genişlemesine dikkat çekti. 2011’de Ankara-Konya Hattı, 2014’te Konya-İstanbul ve Ankara-İstanbul hatları, 2022’de Karaman-İstanbul, Karaman-Ankara ve Eskişehir-İstanbul hatları, 2023’te Ankara-Sivas hattı ve 2024’te Sivas-İstanbul hattı hizmete sunulacaktır.
Yüksek hızlı trenler, Türkiye'nin ulaşım altyapısında önemli bir rol oynamaktadır. Her gün yaklaşık 32 bin kişi, YHT konforuyla seyahat etmektedir. Bu durum, hem zaman tasarrufu sağlamakta hem de yolculara konforlu bir seyahat imkanı sunmaktadır.
Uraloğlu, “11 ilde ülke nüfusunun yüzde 34,8'ine doğrudan, kombine taşımacılıkla 9 şehre daha bağlantı sağlayarak toplam 20 şehre ve nüfusun yüzde 51'ine YHT hizmeti sağlıyoruz.” açıklamasında bulundu. Yüksek hızlı trenler, Ankara, Eskişehir, Konya, Bilecik, Sakarya, Kocaeli, İstanbul, Karaman, Yozgat, Kırıkkale ve Sivas’a doğrudan sefer yapmaktadır.
Otobüs ya da tren bağlantılı olarak Adana, Afyonkarahisar, Antalya, Bursa, Denizli, Kütahya, Mersin, Malatya ve Tokat gibi şehirlere de ulaşım sağlanmaktadır. Yüksek hızlı tren ve otobüs ya da konvansiyonel tren bağlantısıyla gerçekleştirilen kombine taşımacılık, otobüs ile yapılan seyahate göre önemli oranda zaman tasarrufu sağlamaktadır.
Bakan Uraloğlu, Ankara’yı yüksek hızlı tren ağının merkezi haline getirdiklerini vurguladı. “Ankara-Eskişehir YHT Hattı'nda 20,9 milyon, Ankara-Konya YHT 21 milyon, Ankara-İstanbul YHT Hattı'nda 36,1 milyon, Konya-İstanbul YHT Hattı'nda 11 milyon 613 bin, Karaman-Ankara YHT Hattı'nda 2,4 milyon, Karaman-İstanbul YHT Hattı'nda 1,7 milyon, Ankara-Sivas YHT Hattı'nda 1,6 milyon, Sivas-İstanbul YHT Hattı'nda 482 bin, Eskişehir-İstanbul YHT Hattı’nda 800 bin yolcuya hizmet verdik.” dedi.
16 yılda YHT’ler, toplamda 95 milyon kilometre yol kat etti ve yaklaşık 97 milyon yolcu taşıdı. Bu rakamlar, Türkiye'nin ulaşım alanındaki gelişimini ve yüksek hızlı tren sisteminin önemini göstermektedir. Yüksek hızlı trenler, hem ekonomik hem de sosyal açıdan büyük katkılar sağlamaktadır.