Türkiye Yüzyılı: Ulaştırma Koridorları ile Ekonomik Büyüme

Blog Image
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, OECD Yükselen Pazarlar Forumu'nda Türkiye'nin ulaştırma koridorları ile ekonomik büyümeyi nasıl şekillendirdiğini açıkladı. Yeni projeler ve yatırımlar, ticaretin hızlanmasına katkı sağlıyor.

Türkiye Yüzyılı Ulaştırma Koridorlarıyla Şekilleniyor

Ticaretin hızlandığı, sınırların aşıldığı ve Türkiye Yüzyılı'nın ulaştırma koridorlarıyla şekillendirildiği belirtiliyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, OECD Yükselen Pazarlar Forumu'nda yaptığı konuşmada, bu dinamiklerin ekonomik büyüme için önemine dikkat çekti. Kalkınma Yolu Projesi ile Asya ile Avrupa arasındaki geçiş süresinin mevcut deniz yollarına kıyasla 15 güne kadar kısaltılması hedefleniyor.

Uraloğlu, burada yaptığı açılış konuşmasında, etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Ulaştırma ve altyapının ekonomik kalkınma üzerindeki etkilerini vurgulayan Uraloğlu, ulaştırma koridorlarının küresel ticareti nasıl şekillendirdiğini anlattı. Ulaştırma altyapısına yapılan her yatırımın ticaret maliyetlerini azaltacağına ve ekonomik büyümeyi artıracağına dikkat çekti.

Ulaştırma Koridorlarının Önemi

Uraloğlu, sürdürülebilir ulaştırma altyapılarının ekonomik büyüme için gerekli olduğunu belirtti. İnsanların ve malların makul maliyetlerle ulaşımının sağlanması, ekonomik ve sosyal faydaların dengeli dağıtılması açısından önemlidir. Jeopolitik gerilimler ve iklim değişikliği gibi faktörlerin lojistik zorluklar yarattığını ifade eden Uraloğlu, yeni alternatiflerin geliştirilmesinin önemine vurgu yaptı.

Ulaştırma koridorlarının kesintisiz devam etmesi gerektiğini belirten Uraloğlu, Türkiye'nin bu süreçteki rolünü vurguladı. Ticaretin hızlandığını ve sınırların aşıldığını ifade eden Uraloğlu, Türkiye Yüzyılı'nı ulaştırma koridorlarıyla şekillendirdiklerini belirtti.

Kıtalararası Ulaştırma Koridorları

Uraloğlu, Türkiye'nin Asya ile Avrupa arasında doğal bir köprü olduğunu belirtti. Doğu-Batı aksında Orta Koridor ve Basra Körfezi'ni Avrupa'ya bağlayacak projelerin merkezinde yer aldığını ifade etti. Türkiye'nin, 4 saatlik uçuş mesafesinde 1,5 milyar insanın yaşadığı 67 ülkeye ulaşabildiğini vurguladı.

Bu durumun Türkiye'yi kıtalararası ulaştırma koridorlarının sağlıklı işlemesinde kilit taşı haline getirdiğini belirten Uraloğlu, ulusal ulaştırma yatırımlarının uluslararası koridor perspektifi doğrultusunda düzenlendiğini söyledi. Altyapı projelerinin sürdürülebilir ve çevresel baskılara dayanıklı olması gerektiğini vurguladı.

Orta Koridor ve Kalkınma Yolu Projesi

Uraloğlu, Orta Koridor'un Asya'yı Avrupa'ya bağladığını ve geleneksel deniz yollarına göre daha hızlı bir alternatif sunduğunu belirtti. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'ndan Zengezur Koridoru'na kadar birçok projeyle Orta Koridor'un kapasitesini artırmak için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Kalkınma Yolu Projesi'nin Irak'ın Faw Limanı'nı Türkiye'ye bağlayarak bölgesel ticareti canlandırmayı hedeflediğini belirten Uraloğlu, bu projenin tamamlanmasıyla geçiş süresinin 15 güne kadar kısaltılacağını açıkladı. Projenin nihai anlaşmasının imzalanmasıyla önemli bir eşik aşılacağı belirtildi.

Yatırımlar ve Gelecek Hedefleri

Son 23 yılda ulaştırma ve altyapıya 290 milyar dolarlık yatırım yapıldığını belirten Uraloğlu, birçok ilki gerçekleştirdiklerini ifade etti. Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve İstanbul Havalimanı gibi projelerin uluslararası ticareti artırdığına dikkat çekti.

Uraloğlu, İstanbul'da düzenlenecek Küresel Ulaştırma Bağlantısallığı Forumu ile İstanbul'u ulaştırma konularının tartışıldığı bir merkez haline getirmek istediklerini belirtti. Güçlü bölgesel iş birliklerinin önemine vurgu yaparak, entegre bir ulaştırma ağının ekonomik fırsatları artıracağını ifade etti.