Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nda başlayacak olan 3’lü pist operasyonları için yerli simülatörde eğitim verileceğini açıkladı. Bu uygulama, Avrupa’da bir ilk olacak ve hava trafik kontrolörlerinin eğitim süreçlerine katkı sağlayacak.
Bakan Uraloğlu, DHMİ tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli hava trafik kontrolörü eğitim simülatörünün 3’lü pist operasyonları için kullanılacağını belirtti. Hava trafik kontrolörlerinin temel eğitimlerinde kullanılan simülatörde önemli güncellemeler yapıldı. Bu güncellemeler ile eğitim süreçlerinin daha etkili hale gelmesi hedefleniyor.
İstanbul Havalimanı’nda başlatılacak eş zamanlı bağımsız 3’lü pist operasyonları kapsamında, hava trafik kontrolörlerine yerli simülatör ile destek eğitimi verilecektir. 360 derece görsel kule ortamında oluşturulan modellemeler ile eğitimler gerçekleştirilecektir.
Bakan Uraloğlu, hava trafik kontrolörü eğitim simülatörü ile bu alanda çalışacak olan personele verilen eğitim kapasitesinin önemli ölçüde arttığını vurguladı. Simülatör uygulaması, Türk havacılık sektöründe uzun yıllardır önemli bir yer tutmaktadır. Bu uygulama ile eğitim süreçlerinin kalitesi artırılacaktır.
Yerli simülatör ile stajyer hava trafik kontrolörlerinin teorik bilgileri, gerçekçi senaryolarla pekiştirilmektedir. Aktif görevde bulunan hava trafik kontrolörleri için de ileri düzey eğitimler sunulacaktır. Bu sayede, zorlu operasyonel senaryolarla deneyim kazanmaları sağlanacaktır.
Bakan Uraloğlu, yerli simülatör projesi kapsamında Esenboğa Havacılık Akademisi’ne DHMİ tarafından geliştirilen 2 adet 180 derece Meydan Kontrol Simülatör Sistemi’nin kurulduğunu bildirdi. Bu simülatörler, eğitim süreçlerinin daha kapsamlı hale gelmesine katkıda bulunacaktır.
Ankara’da bulunan Hava Trafik Kontrol Merkezi’ne ise 21 pozisyonlu Yaklaşma ve Saha Kontrol Simülatör Sisteminin kurulumunu gerçekleştirdiklerini belirtti. İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki mevcut simülatör sistemlerine Sabiha Gökçen Havalimanı’nın 3 boyutlu simülatör modellerinin entegre edilmesiyle eğitim süreçleri daha geniş kapsamlı olarak devam edecektir.